Budoucí lékaři šíří povědomí o sexuální infekci

BRNO - Vir, prevence, medici. Od 10. ledna nelze na brněnském náměstí Svobody přehlédnout několik barevných panelů informujících o důležitosti prevence vůči viru HPV. Tuto kampaň s názvem „Příběhem ku prevenci“ má na starosti čtveřice mediků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Kampaň probíha v měsící leden, jelikož se v ten stejný měsíc koná také osvěta o rakovině děložního čípku a je s tímto virem úzce spojen.

HPV (lidský papilomavirus) je virová infekce přenášející se sexuální cestou a setká se s ním až 8 z 10 sexuálně aktivních lidí. 

„V první řadě je to především tato „fotokampaň“, venkovní výstava s názvem Příběhem ku prevenci, kdy skrze fotky pacientů a jejich příběhy přibližujeme podstatu infekce HPV a její různorodé projevy. A také to, jaký vliv má infekce na osobní život,“ uvedl jeden z organizátorů a student oboru všeobecné lékařství Martin Bartoš pro internetový portál em.muni.cz .

Výstava potrvá měsíc, tedy až do poloviny měsíce únor, tím tato cesta ale nekončí. 15. února je naplánována debata s odborníky o tomto tématu. Mimo jiné bude v Brně jezdit také tramvaj s potiskem, která bude upozorňovat na podstatu očkování. (ib)

snímky: em.muni.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky