Hokejoví benjamínci vystřelili ze zakopané jámy

 A je to tu! Poprvé po 18 let se Česká reprezentace juniorů dostala na mistrovství světa do finále a hrála o nejcennější kov. Doba temna, jež je v této soutěži provázela, končí a začíná nejen nová éra českého postavení na tomto šampionátu, ale také se nám představují nejnovější tváře české hokejové budoucnosti. Své nástupce může mít Jaromír Jágr v podobě Jiřího Kulicha, obránce Petr Svoboda za kapitána Stanislava Svozila a dodnes nenahraditelného Dominika Haška můžeme nahradit Tomášem Suchánkem.



Kdyby se měl najít zápas, který by se nejvíce mohl přirovnat ke zlaté výhře v Naganu roku 1998, byl by to určitě zápas mezi českými juniory a kanadskými "zvířaty". Zatímco olympijské Nagano bylo pro naše legendy vítězný, pro juniory to skončilo stříbrnou příčkou. Napětí se ale dalo krájet v obou případech, stejně jako doba temna, která byla konečně zametena.

Čeští junioři se představili v naprosto nečekané parádě. Kromě toho, že skupinou se probruslili s grácií, tak ve finálovém pavoukovi nechali napětí sršet. A nejvíce v tom finálovém! To, že první dvě třetiny hráli jako nováčci, tak ke konci poslední třetiny předvedli neuvěřitelný výkon a dorovnali! Šlach v ten moment trefil polovinu republiky. Je pravdou, že zápas vyhráli severoameričtí agresoři, avšak pro nás jsou výherci Češi.

Atmosféru důležitých hokejových utkání prožívá s celou republikou již 30 let Robert Záruba, bez kterého by to už prostě nešlo. A samozřejmě nezklamal ani nyní, kdy jeho komentář: „Jiří Kulich vytřepal z bambule další gólovou ránu!" při vstřelení do švédské branky od Jiřího Kulicha, rozšířil Zárubovu sbírku slavných nezapomenutelných hlášek.

Pro hokejovou republiku byl toto nezapomenutelný zápas, a benjamínci jsou novými hrdiny, kteří umí ze hry vytvořit dech beroucí show. Své o tom vypovídá jejich pěvecké vystoupení za doprovodu české hymny, kterou, jak se říká, dokáží vyřvat z plných plic. Tyto zápasy jsou jedny z momentů, na které bychom jako obyvatelé České republiky měli být hrdí. (ib)

snímky: @narodnitym, iihf.com

Komentáře

Oblíbené příspěvky